30 Ekim 2007 Salı

2.DURAK : PERİ BACALARI !!!

Fotoğraflı anlatım için bakınız : http://illede.blogcu.com/984786
Konya-Mevlan'dan çıkıp yolculuğumuza kaldığımız yerden devam ettik. Bu arada Aksaray -Nevşehir yolu arasında harika yerler var.Özellikle de alabalığı tavada bu kadar nefis yapan,güveçte kaşarlı mantarı ve pidesi bu kadar lezzetli ama bir o kadar da salaş bir yer var kiii ...anlatılmaz yaşanır ancak :) Keşke biraz daha zamanımız olabilseydi de oraların da tadını çıkarabilseydik ama yolumuz uzundu ve biz o nefis yemekten sonra kendimizi Peri Bacalarının olduğu uçsuz bucaksız vadide buluverdik.. Resimlerin tamamı tarafımdan çekilmiştir.Umarım beğenirsiniz..
Uçhisar ile başlayan Göreme,Zelve,Çavuşini ,Ürgüp,Avanos yöreleri ile devam eden peri bacalarının yerleşim tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Buralara yapılan kiliselerde (özellikle Çavuşini Kilisesi) hala dönemin mozaiklerini ve duvar resimlerini olduğu gibi görebilmek mümkün.
K
apadokya olarak bilinen bu bölge de peri bacalarının içinde yaşam devam ediyor.Tabi artık elektrik var.:) Vakıflar'a ve Hazine'ye ait bu yerleri kiralayan ya da satın alan çoğu yerli insan buraları motel,pansiyon vs. işletme haline getirmiş ve yerli yabancı tüm turistleri ağırlıyor..
Biraz peri bacalarının oluşumundan bahsedeyim..
Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla ‘Peribacası’ adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır.
Daha çok Ürgüp civarında bulunan şapkalı peribacaları konik gövdeli olup, tepe kısımlarında bir kaya bloku bulunmaktadır. Gövde tüf, tüffit ve volkan külünden oluşmuş kayaçtan; şapka kısmı ise lahar ve ignimbirit gibi sert kayaçlardan oluşmaktadır. Yani şapkayı oluşturan kaya türü, gövdeyi oluşturan kaya topluluğuna oranla daha dayanıklıdır. Bu peribacasının oluşumu için ilk koşuldur.
Umarım herkesin bir gün burayı görme ve hatta birkaç günü Peri Bacalarının o otantik ortamında geçirme şansı olur.. (Tabi bizim de..)

Hiç yorum yok: