30 Ekim 2007 Salı

ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİ :))

Fotoğraflı anlatım için bakınız : http://illede.blogcu.com/1501481/
Hz.Mevlana'nın türbesini ve müzesini gezme görme imkanımız olmuş ve hepsini resimlerle birlikte sizinle paylaşmıştım.
Bu kez, Hz.Mevlana'nın 733.Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'na katılma şansını yakaladık. Şans diyorum,çünkü o kadar talep var ki bu törenlere maalesef aylar öncesinden tüm biletler tükenmiş oluyor. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nü arayıp, iki kişi olduğumuzu söylediğimizde dahi önce " tüm hafta sonları dolu,maalesef yer yok" cevabı ile karşılaştık.Sonra sanırım"Gel ,Ne olursan Ol Yine Gel" diyen Hz.Mevlana'nın çağrısı o kadar güçlüydü ki ikinci aramamızda iki kişilik yer bulabildik. Gerçekten tüm salon hınca hınç,kalbi Allah aşkı ile dolmuş,Hz.Mevlana'nın çağrısına uyup gelenlerle doluydu..
Çok heyecanlandık ve sevindik .Her zaman merak ettiğim o uhrevi Sema Ayini'ni yakından izleme şansına eriştiğim için çok mutluyum. Aranızda belki de defalarca bu törenlere katılmış olanınız vardır. Ama benim gibi daha önce gidememiş olanlar için söyleyeceğim tek şey; çok isteyin,hem de çook..Mutlaka gideceksiniz..
Biraz da törenlerden bahsedeyim:
Hz.Mevlana'ya göre Sema; Allah'ın "ben sizin Rabbiniz değil miyim?" sualine ruh zerrelerinin :" Evet Rabbimizsin" deyişlerinin sesini duymak,kendinden geçmek,Rabbine kavuşmaktır. Sema,gönüldeki gizli erlerden bir selam. Sema,diri kişilerin canlarına rahat ve huzurdur. Bunu canında can olan bilir. Sema,gönüller alan sevgiliye kavuşmak içindir.
Varlıklar arasında müşterek benzerlik,en ufak zerreden en uzak yıldızlara kadar her birinin bünyesini teşkil eden atomlarındaki elektron ve protonların dönmesidir.Her şeyin döndüğü gibi, insanoğlu da bünyesini teşkil eden atomlardaki mevcut dönmelerle,vücudundaki kanın dönmesiyle,topraktan gelip toprağa dönmesiyle, dünya ile beraber dönmesiyle tabii ve şuursuz olarak döner. Ancak insanı öbür varlıklardan farklı ve üstün kılan şey akıldır. İşte ,dönen Semazen varlıkların ortak hareketine,semaıyla beraber aklı da iştirak ettirir...
Bu haliyle anlayıp da izleyince nasıl da aşk ile doluyor insan, nasıl da heyecanlanıyor Semazenlerin dönmeleri anında.. tahmin edersiniz.. Semazenlerin hareketlerini de bir dahaki yazımda anlatacağım.. Öylesine büyülü , öylesine güzel bir gösteriydi ki bu kadar kısa anlatarak bitirilecek gibi değil

Hiç yorum yok: